Här kan man få smarta valutatips – av personal som är experter på valutor och resor.

Efter en lång och god middag med såväl förrätt som efterrätt – och kanske några glas att skölja ned maten med – är det dags att begära in notan. Och med förteckningen på vad man ätit kommer också den ständiga frågan. Hur mycket ska man egentligen ge i dricks? Kulturen skiljer ju sig mellan olika länder – och det är inte alltid lätt att komma ihåg vilken kutym som gäller just där man befinner sig.

I Sverige brukar man ge ungefär tio procent i dricks på restauranger, vilket alltså innebär 100 kronor i dricks om notan landar på 1000 kronor. Åker man taxi är det vanligt att avrunda uppåt när taxametern stannat. Dessa tumregler är vanliga i många andra europeiska länder, som exempelvis England, Finland och Norge.

Men drickskulturen är olika – och det finns betydande skillnader.
* I Danmark ger man ingen dricks på restaurangnotan – men däremot tio procent när man åker taxi.
* I USA är det närmast ohyfsat att inte ge något extra utöver notan – och är man nöjd med sitt restaurangbesök bör man ge upp till 20 procent i dricks. För taxiresor anses 10-15 procent vara en rimlig summa. Även bartendern och städpersonalen förväntar sig någon dollar i dricks.
* I Thailand ska man ge dricks om man är nöjd med restaurangbesöket och då är tio procent ett bra riktmärke att förhålla sig till. För taxiresor gäller precis som i Sverige att man avrundar uppåt.

Men det räcker att byta mot andra resmål för att uppleva en helt annan drickskultur. I vare sig Sydkorea eller Vietnam förväntas man ge någon dricks över huvud taget.

Klart är i alla fall att man ofta behöver mer kontanter utomlands än hemma i Sverige. En bra rekommendation är att växla pengar hemma för att slippa krångel på plats. X-change har butiker på flera smarta platser, som flygplatser och centralstationer, och den som köper utländsk valuta för mint 6000 kr får nu ett Yatzy-spel på köpet. Erbjudandet gäller 1 december 2015-3 januari 2016 eller så länge lagret räcker.

Här kan man få smarta valutatips – av personal som är experter på valutor och resor.

Dricksskola i några länder:
England: 10% på restaurang, avrunda 15% på taxi.
Grekland: 5-10% på restaurang, avrunda uppåt på taxi.
Italien: 10-15% på restaurang, avrunda uppåt på taxi.
Spanien: 7-10% på restaurang, 10% på taxi.
Sverige: 10% på restaurang, avrunda uppåt på taxi.
Thailand: 10% på restaurang, avrunda uppåt på taxi.
Tyskland: 5-10% på restaurang, avrunda uppåt på taxi.