Här kan du läsa mer om Norge och det breda utbudet.

Hurtigruten har bland annat kallats ”Världens vackraste sjöresa”. Den 2 juli 1893 gick den första turen de 2 500 sjömilen mellan Bergen i söder och Kirkenes i norr och under årens lopp har resan bara blivit populärare och populärare.

Det är inte så konstigt med tanke på vad som väntar resenärerna. Åker du den klassiska tolv dagar-turen stannar du till vid samtliga 34 hamnar två gånger, en gång på natten och en gång på dagen. Självklart kan du också välja kortare resor och hoppa på och av som du vill.

Turen går bland annat via Norges världsarv Nærøyfjorden och Geirangerfjorden. Nærøyfjorden omringas av berg som är upp emot 1500 meter höga och som sträcker sig nästan lodrätt upp mot skyn medans Geirangerfjorden är 15 kilometer lång och ett av Norges mest besökta turistmål.

För att uppleva mångfalden i landskapet, lokal historia och kultur anordnas utflykter och aktiviteter på kryssningarna. Längden på dessa varierar från några timmar till heldagsupplevelser. Några exempel på vad du kan göra är: valsafari, flodbåt till ryska gränsen, sightseeing i Bergen och havsörnssafari i Lofoten.

Givetvis blir det även en gastronomisk upplevelse då det är något det numera läggs extra fokus på. På fartygen bjuder norska kockar på en mix av traditionella rätter och modern kokkonst. Eftersom råvarorna hämtas lokalt och varierar under resans gång och beroende på årstid blir det även en matupplevelser utöver det vanliga.

På Hurtigrutens hemsida hittar du mer information om resan.

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thon Hotels.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.