Läs mer om Visit Norway på deras hemsida.

Du behöver inte åka ut i Europa för att hitta vandring i världsklass. Det räcker med att rikta blicken till vår granne i väst. Och det kanske bästa stället att utgå ifrån när du ska vandra är Valdres.

Här finns perfekta förutsättningar, oavsett vilken nivå du håller och hur länge du vill hålla på. Det finns familjevänliga turer som tar några timmar, flerdagsvandringar och den erfarne kan försöka ta sig an Jotunheimens tuffa bergstopp.

Jotunheimen, som betyder "jättarnas hem”, omfattar cirka 3 500 kvadratkilometer. Här finns några av Norges och norra Europas högsta berg( Galdhøpiggen, 2469 meter högt). Sammanlagt finns det cirka 400 kilometer märkta vandringsleder.

Den populäraste, och mest klassiska, turen i detta högfjällsområde är kanske Besseggen som går mellan sjöarna Gjende och Bessvatnet. Cirka 40 000 människor går turen varje år och väl på plats på Besseggen bjuds du på en utsikt som knappt går att beskriva i ord. Glaciärvatten sköljer ner lera i Gjende som ger vattnet en grön färg.

När du inte vill vandra längre finns det gott om andra aktiviteter att göra i området som till exempel att besöka klassiska sommargårdar, golf, frisbeegolf, cykling, fiske, hundspann på hjul och älgsafari.

Ja, du läste rätt. Älgsfari. Det kommer hit massor med turister för att försöka få en skymt av skogens konung i dess hemmiljö. Se till att ta med dig myggmedel, annars kan det bli en lång dag i skogen.

Läs mer om Valdres på deras hemsida.

Här är kan du läsa mer om vad du kan göra i Fjell Norge.

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotels som finns på 66 platser i Norge. Ett perfekt sätt att kombinera en aktiv semester med en avslappnande hotellupplevelse. Fler bra restips och erbjudanden på utvalda orter hittar du på Thon Hotels hemsida.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Med nya Packat & Klart erbjudandet är upplevelsen närmare än någonsin – från 6371 SEK (inkl. flyg och hotell). Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.