Här kan du läsa mer om fantastiska Fjord Norge och hur du bäst ser fjordarna på nära håll.

Fjordar är något som många människor världen över fascineras av och gärna vill se på nära håll. Många hänförs av den starka naturkraft som skapat de mäktiga, djupa fårorna där iskallt havsvatten flutit fram i årtusenden.

Norges fjordar skyddas av UNESCO:s Världsarvslista vilket betyder att fjordarna anses enastående och har en särskild betydelse för mänskligheten. De utvalda fjordarna på listan är Geirangerfjorden och Nærøyfjorden som imponerat på FN-organet med sin styrka och skönhet.

Geirangerfjord är känd för sin vackra kuliss och för sina många vattenfall, den mest kända av dessa är De sju systrarna. Nærøyfjorden är mycket pampig då bergsidor skjuter upp 1800 meter över havet och fjorden själv på ett ställe är 250 meter bred.

Det var när inlandsisen under flera omgångar smälte bort som u-formade gropar skapades. Dessa fylldes sakta på med salt havsvatten som blev till, ofta väldigt djupa, fjordar.

Norge är världens mest fjordtäta land och allra flest finns det i västra delarna av landet som därför kallas för Fjord Norge. Djurlivet är rikt vid fjordarna och en mängd olika fiskar, sälar och tumlare simmar runt i det smaragdgröna vattnet. Även runt om fjordarna blomstrar det och växer så det knakar då stränderna längs med vattnen ofta har bördig jord som ger rik växtlighet.

Då fjordarna är djupa, Sognefjord är allra djupast då den mäter 1308 meter under havsnivån, kan fartyg färdas på dem vilket möjliggör för besökare att uppleva naturens skapelse på nära håll. Två av de mest populära kryssningshamnarna finns i orterna Gudvangen och Geiranger som ligger längst in i de två fjordarna på Världsarvslistan.

De norska fjordarna har hyllats flera gånger om och upphör inte att få beröm från alla jordens hörn. Den berömda tidskriften National Geographic har kallat fjordarna för "det bästa, mest oförstörda resmålet i världen” och Chicago Tribune anser att fjordarna tillhör ett av "Naturens sju underverk".

Här kan du läsa mer om fantastiska Fjord Norge.

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thon Hotels.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.