Läs mer om Norges alla spännande destinationer på Visitnorways hemsida.

Skärgården i Helgeland, Nord Norge, är något utöver det vanliga. Därför har den hamnat på UNESCO:s världsarvlista – tillsammans med andra platser som anses ha en unik betydelse för mänskligheten.

Helgeland anses vara ett av landets bästa platser för havskajaks turer. Det är inte så konstigt då det vidsträcka området i södra delen av Nordland är ett riktigt paradis. Här finns tusentals öar, holmar och skär – en utmärkt plats för fiske eller varför inte båtkryssning? Det varierande landskapet med höga berg, smala fjordar och alla öar gör att turen hela tiden känns spännande och intressant.

I Helgeland passerar man gränsen för norra polcirkeln och med den kommer den underbara midnattssolen som förgyller kvällarna och nätterna med sitt magiska ljus.

Ett annat tips är att öluffa med cykel och upptäcka området på så sätt. Det är relativt lite biltrafik vilket gör upplevelsen extra mysig. Det går till exempel att cykla från Brønnøysund till Sandnessjøen och längs vägen upptäcka öarna som passerar förbi på vägen. Vegaöarna – som består av 6000 öar, skyddade av världsarvslistan, är något som då inte får missas, speciellt inte om man är intresserad av fågelliv. Ejdern är den vanligaste fågelarten och den föds upp för dunets skull.

2009 ingick ögruppen i den engelska morgontidningen The Guardians lista över ”20 oupptäcka pärlor till öar".

Sugen på att cykla på fler ställen i Norge? Det smarta "Fly and Bike" konceptet gör det enkelt för dig att upptäcka Norge med cykel. Det är inte svårare än att en cykel står och väntar på dig när du landar på de olika ställena. Konceptet fungerar lika bra med hyrbilar.

Här finns mer information om alla aktiviteter och äventyr i Nord Norge.

Foto: Terje Rakke, Frithjof Fure, John Lind

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thon Hotels.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.