Läs mer om Norges alla spännande destinationer på Visitnorways hemsida.

Trondheim är Norges tredje största stad, men kanske den som är rikast på historia. Här hittar man bland annat den medeltida katedralen Nidarosdomen som lockat till pilgrimsfärder från när och fjärran ända sedan medeltiden och som än i dag är väldigt populär.

Nidarosdomen började byggas redan år 1070 men de äldsta bevarade delarna är kvar från 1100-talet då den skadats av eldsvådor flera gånger och ödelades nästan helt år 1537. Kyrkan har dock renoverats vid varje tillfälle och år 1869 påbörjades en utförlig renovering där vi, över ett sekel senare, kan se Nidarosdomens ursprungliga prakt.

Med utsikt över Trondheim finner vi också Kristianstens fästning som byggdes mellan år 1682 och 1684. Även denna har genomgått ordentliga renoveringar och är också en populär turistattraktion. Den militära anläggningen är inte längre i bruk men historien är rik och ganska mörk vid vissa tillfällen.

Efter andra världskriget avrättades norska krigsförbrytare här och under den tyska ockupationen av stället 1941-1945 avrättades ett 30-tal norska motståndsmän. Sedan andra världskrigets slut har dock fästningen framför allt fungerat som museum då sista historiska händelsen var när gestapochefen Gerhard Flesch avrättades på fästningen 1948.

Munkholmen är också ett ställe med intressant som såväl skrämmande historia. Ön ute i Trondheimsfjorden har bland annat varit ett munkkloster, ett fängelse och haft avrättningar när tiden begav sig. Under vikingatiden var det Trondheims avrättningsplats och enligt sägen ska Olav Tryggvason ha låtit spika upp Hakon Jarls och Karkers huvuden på en galge på ön.

Men Trondheim har ännu mer att bjuda på. Här finns ett fantastiskt fiske, golf och man har världens första hiss som är specialdesignad för cyklar, Sykkelheisen Trampe. Den går uppför branta Brubakken och tar dig från bron och nästan ända upp till tidigare nämnda Kristianstens fästning.

Här hittar du mer information om Trondheim på Visit Trondheims hemsida.
Läs mer om regionen runt Trondheim – Trøndelag.

Foto: Sven-Erik Knoff, CH.

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thons hemsida.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.