På Visit Norways hemsida kan du läsa ännu mer om vad som finns att göra i Norge.

Ett besök i Trøndelag är som att kliva rakt in i historieböckerna. Många av Norges viktigaste händelser genom åren har ägt rum i detta område i mellersta Norge.

Den mest kända berättelsen är förmodligen den om Olav Haraldsson, som hade en avgörande roll i kristnandet av Norge. St Olav gjorde kristendomen till landets enda lagliga tro, med kungen som kyrkans ledare. Han dog sedan i slaget vid Stiklestad, norra Trøndelag, den 29 juli 1030.

Mystiska berättelser efter kungens död, som att hans naglar och hår fortsatte växa, gav honom helgonstatus och över hans gravsten började norra Europas största katedral, Nidaroskatedralen, byggas 1070. De äldst bevarade delarna i dag är från mitten av 1100-talet.

Domkyrkan i Trondheim var under medeltiden det största pilgrimsmålet och är än i dag en mycket populär turistattraktion. Runt 400 000 människor från hela världen kommer varje år till Norges tredje största stad för att titta på den mäktiga domkyrkan.

Trondheim är inte det enda stället i Trøndelag med en anrik historia. I de södra delarna ligger gruvstaden Røros – en unik stad där hela stadskärnan består av trähus som var typiska på 1600- och 1700-talet. Sedan 35 år tillbaka är staden världsarvlistad av UNESCO.

En bit därifrån ligger Innherred och förutom att St Olav stupade här är området känt för sina hällristningar. En av dessa är Bølarenen – som gjordes för över 6 000 år sedan och är en av Europas mest kändas hällristningar.

Innherred kan även erbjuda vandring i toppklass, oberoende av vilken nivå man är på. Här finns vandringsleder som passar både gammal och ung. Turen i Marsteinsvola är en av de populäraste, mycket tack vare att utsikten på toppen är något utöver det vanliga – till och med i Norgemått mätt.

Här kan läsa mer om vad historiska Trøndelag har att erbjuda.

Foto: Christian Hauge

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotels som finns på 66 platser i Norge. Ett perfekt sätt att kombinera en aktiv semester med en avslappnande hotellupplevelse. Fler bra restips och erbjudanden på utvalda orter hittar du på Thon Hotels hemsida.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Med nya Packat & Klart erbjudandet är upplevelsen närmare än någonsin – från 6371 SEK (inkl. flyg och hotell). Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.