Läs mer om Nord Norge och Kystriksveien på Visit Norways hemsida.

En av världens vackraste vägar, det anser många att den kustnära vägen Kystrikveien kan kallas för. Vägen är 650 km lång och sträcker sig igenom 28 kommuner och två fylken, från Steinkjer till Bodø.

Att köra bil eller cykla längs den undersköna sträckan (RV 17) är väldigt populärt under sommarmånaderna. Många turister väljer att spendera några dagar eller någon vecka längs vägen för att kunna stanna till på de många pärlor till platser som ligger längs sträckan.

Några platser som man absolut ska uppleva är bland annat Torghatten, berget som är känt för det karaktäristiska hål som går rakt igenom bergskroppen. Det 160 meter långa och 35 meter höga hålet skapades under istiden och nås efter bara en promenad på 20 minuter. Andra höjdpunkter är fjällkedjan De Syv Søstre vid Sandnessjøen och den pampiga Svartisen – Norges största glaciär.

Något som är alldeles speciellt är de UNESCO-skyddade Vegaöarna som består av 6 000 öar, rev och skär. Här är landskapet dramatiskt och lika spännande i åska som i strålande sol. Ögruppen ligger i Nord-Norge strax söder om polcirkeln, här är ljuset magiskt under sommarmånaderna.

Upptäck Kystrikveien i din egen takt. Det finns gott om trevliga och spännande upplevelser för alla smaker. Vare sig man vill svettas längs en bergsvägg för att utsikten är fantastisk från toppen eller om man föredrar en mer jordnära naturupplevelse är möjligheterna oändliga.

Längs den vackra kusten finns flera bilfärjor som regelbundet kör ut trafik till de underbara skärgårdsöarna. Så varför inte ta med cyklarna på bilsemestern och kombinera äventyret med lite öluffning på cykel?

Läs mer om hur du enkelt färdas längs Kystrikveien på VisitNorways hemsida.

Foto: Olav Breen, Silje Lindberg och Sigrid Haarberg

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thon Hotels.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.