Läs mer om Norges alla spännande destinationer på Visitnorways hemsida.

“Du kommer aldrig att glömma första gången du närmar dig Lofoten med färja. Lofotens skönhet är häpnadsväckande”. Detta är bara två exempel på de betydligt fler superlativen som haglar över Lofoten i LonelyPlanets recension. Men de är långt ifrån ensamma om att hylla platsen.

Lofoten är känt för sina beundransvärda landskap, med spikiga bergstoppar och slingrande fjordar. Men är man inte ute efter att enbart betrakta de sagolika landskapen så finns det istället mängder med aktiviteter att ägna sig åt.

Men varför inte kombinera? Att åka ut och fiska torsk i ett världsberömt vatten bredvid snötäckta bergstoppar, eller att klättra bergstopparna ovanför de kristallklara fjordarna kan aldrig ses som något annat än en fantastisk upplevelse.

Även Sveriges största resemagasin Vagabond hyllar Lofoten. Så här skriver de avslutande om sitt besök: "I det gyllene ljuset är världen så vacker och tyst att det gör ont. Jag börjar fumla med kameran, men inser att det bara blir en futtig åthäva att försöka fånga detta ögonblick. Det viktigaste är att vara här nu."

Lofoten, som består av flera små öar, har gemytliga byar med mysiga fiskestugor och intressant handel. Som LonelyPlanet också skriver är fisket Lofotens största industri, men även för den utan fiskeintresse bjuder den underbara ögruppen på ett äventyr man sent glömmer.

Foto: Frithjof Fure

På Nord Norges hemsida finns information om andra spännande platser i området.

Boendetips i Lofoten:

Thon Hotels: finns på 66 platser i Norge. Ett perfekt sätt att kombinera en aktiv semester med en avslappnande hotellupplevelse. På Thon Hotels hemsida hittar man aktuella priser där bland annat Thon Hotel Lofoten finns att boka från 1645 kronor per natt för två vuxna.