På Visit Norways hemsida kan du läsa mer Bergen och andra resmål.

Bergen är en stad som måste upplevas och här är upplevelserna många. Oavsett hur du tar dig hit kommer du slås av hur fantastisk staden är, placerad bland fjordar tornar staden upp mot bergen.

Hit är alla välkomna och så har det varit i över 900 år, ända sedan grunden lades har staden lockat folk från hela världen. Det var som handelsstad Bergen växte och med det stannade många kvar vilket i dag ligger bakom den rika kulturen.

Hamnområdet Bryggen i Bergen har blivit en symbol för Norges kulturella arv och står än i dag orörd sedan 1200-talet. Numera har man dessutom en plats i UNESCOS världsarvslista och det är här någonstans som man fick det beryktade namnet.

Fjordarna kallas för "Norges själ" och som den självklara knutpunkten Bergen har varit och fungerat som en port till omvärlden har den också blivit porten till Norges själ – fjordarna.

Det är närheten till västra Norges fjordar som gör Bergen till en utmärkt utgångspunkt för fjordkryssningar och det är ingen brist på organiserade fjordturer med båd av olika slag. Ett perfekt tillfälle att prova på Norway in a Nutshell där du kan ta en fjordtur per båt eller en av Europas häftigaste tågresor enligt Lonely Planet med via Bergensbanan.

Att promenera runt i staden är som att vandra genom tiden, men det är bara en liten del av vad Bergen har att erbjuda tillsammans med fjordarna runtomkring. Här finns den välkända linbanan Fløibanen som tar dig 320 meter över havet på bara några minuter och ger den perfekta utsikten över staden. Här händer hela tiden någonting och förutom alla aktiviteter, kultur och historia finns även ett rikt uteliv.

Läs mer om Bergen på deras hemsida.
Här kan du läsa mer om spännande resmål i Fjord Norge regionen.

Foto: Jens Henrik Nybo, CH, Sónia Arrepia Photography, Pål Hoff/VisitBergen, Gaby Bohle, Johan Berge

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thon Hotels.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.