Här kan du läsa mer om NSB och Norges fantastiska destinationer.

Det finns bättre sätt att upptäcka vårt magiska grannland än med ögonen på vägen eller näsan i kartboken.
Den storslagna naturen i Norge upplevs bäst – genom tågfönstret. Allt fler svenskar upptäcker hur vackert det är i Norge – och att det är bra mycket billigare än att åka till andra sidan jorden för att besöka den likvärdiga "kusinen" Nya Zeeland.
Miljöerna i Norge och på Nya Zeeland är väldigt lika varandra och vyerna från tågrälsen i Norge för verkligen tankarna till scener ur filmen Sagan om Ringen.

NSB, Norges Stadsbaner, har ett rälssystem på 3000 kilometer. Och de flesta sträckorna är en ren fröjd för ögat då vägen kantas av orörd, spektakulär natur. Många specialerbjudanden gör tågresan till ett roligt och prisvärt alternativ. Det är också enkelt att boka resor med tåg från Sverige direkt på NSB:s webbsida.

Tågresor som inte får missas:

• En sträcka som utsetts till världens vackraste tågresa ett flertal gånger går mellan Oslo och Bergen. Bergensbanan har bland annat hyllats av reseguiden Lonely Planet som menar att sträckan är något man måste uppleva för att kunna begripa.

Den över hundra år gamla sträckan kantas av storslagen natur och biten som anses som mest spektakulär går över Hardangervidda – Europas högsta bergsplatå. Det är faktiskt ingen annan tågsträcka mellan två europeiska städer som går lika högt som den mellan Bergen och Oslo. Högst blir det vid Finse – punkten är 1 222 meter över havet.

• En annan speciell tåglinje är Dovrebanan som går mellan Oslo och Trondheim. Systerspåret Raumabanan mellan Dombås och Åndalsnes (fjällstaden vid fjorden) tar en timme och 25 minuter och går bra att kombinera med en resa längs Dovrebanan.

Delar av Harry Potter och halvblodsprinsen spelades faktiskt in längs Raumabanan. Det var i Bjorli på ett veterantåg tillhörande norska järnvägsklubben som sekvenserna till den världsberömda filmen spelades in.

• En kortare sträcka som måste upplevas är den mellan Myrdal och Flåm. Flåmsbanan är en av Norges mest imponerande turistattraktioner och det är inte så konstigt. Järnvägen är en av de brantaste på vanlig räls och slingrar sig genom imponerande berg och förbi vattenfall och floder som flyter genom djupa raviner.

Resan är 20 kilometer och avklaras på omkring en timme. En perfekt utflykt för den som vill uppleva häpnadsväckande natur och Norges djärvaste järnvägsbygge genom tiderna.

• Den som vill upptäcka norra delarna av Norge kan med fördel färdas längs Nordlandsbanan mellan Trondheim och Bodø som ligger norr om polcirkeln. Här skiftar landskapet dramatiskt och under den tio timmar långa resan får du möjligheten att uppleva midnattssolen – direkt från tågfönstret.

Läs mer om Norges alla spännande destinationer på Visitnorways hemsida.

Foto: Johan Berge

Praktiska restips:

Hotell: Besök ett av Rica Hotels närmre 80 hotell i Norge och Sverige. Varför inte börja dagen med deras flerfaldigt prisbelönta frukost? Läs mer på Ricas hemsida.

Resor: NSB - kanske världens vackraste tågresor och prisbelönt flera gånger om. Resor som inte är en transportsträcka utan mer en upplevelse. Läs mer på NSB:s hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.