Läs mer om Norges alla spännande destinationer på Visitnorways hemsida.

Gjøvik hamnade något i skuggan av OS i Lillehammer men var på många sätt inblandad i evenemanget. Det är här vår historia om rekordstaden också börjar – när man inför evenemanget byggde Gjöviks Olympiske Fjellhall - världens största åskådararena i ett berg. Den ligger 120 meter in i Hovdetoppen med entrén mitt i centrala Gjøvik. Här kan man se Norges äldsta hällristningar och en fotoutställning från vinter-OS 1994.

Dessutom hittar vi även världens äldsta ångbåt i området - Skibladner. Den är från 1856 och är därmed den äldsta ångbåt som fortfarande används, går i tolv knop och är en av Norges mest uppskattade turistattraktioner. Färden går i sjön Mjøsa och här får besökarna se den norska naturen på nära håll.

Rekorden tar inte slut där. I Gjøvik finns bland annat Norges största bryggeri av Akvavit och man har även världens största producent av fiskekrokar i Mustad. Det finns minst sagt många rekord man kan ta del av i det lilla samhället.

Förutom att det finns fantastiska fiskemöjligheter kan man hitta aktiviteter och upplevelser för alla smaker. Eller vad sägs om vandring, golf eller cykel vilket är en fantastisk möjlighet att kombinera med alla naturupplevelser. Här kan du vandra upp på Bergstoppen och se ut över hela Gjøvik eller besöka något av stadens alla museum.

Här kan du läsa mer om rekordstaden Gjøvik.

Foto: Tom A. Trogstad, Dag Johansen.

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thon Hotels.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.