Här kan du läsa mer om Norge och det breda utbudet.

Rørosregionen i Trøndelag har gjort sig känt som landets kanske främsta matdistrikt. Framgångsreceptet är enkelt. De satsar på råvarorna, och då är det alltid närproducerat och ekologiskt. Oavsett om det handlar om ren, lax, öring eller ostar.

Det spelar ingen roll om du bor på ett lyxigt hotell eller ett mindre gästgiveri - kunnigheten och passionen för mat är alltid hög. Alla värnar om regionens mattradition och vill att besökarna får en kulinarisk upplevelse. Måltiden tillagas alltid med säsongens finaste ingredienser.

I området finns också många sekelgamla gårdar som fortfarande är i bruk. Vissa av gårdarna är öppna för allmänheten och här kan du på nära håll se hur ett lantbruk fungerar. För att höja upplevelsen ytterligare brukar det alltid serveras mat och dryck. Inte sällan är det måltider från djur som tidigare levt på gården. Mer närproducerat än så är svårt att få.

Utöver den lokala maten är Rørosregionen också känt för sina mikrobryggerier. Dessa bryggerier erbjuder ofta skräddarsydda paket för besökarna. Då får man vara med i produktion och sedan få smaka ölen med lokalproducerade charkprodukter som tillbehör.

Här kan du läsa mer om matutbudet i Rørosregionen.

Foto: CH

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thons hemsida.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.