Läs mer om Norges alla spännande destinationer på Visitnorways hemsida.

Havet ligger mörkblått och svängande under Lofotens fiskebåtar. Där under vattenytan myllrar livet, en grogrund till områdets världskända torskfiske. Ett djup som livnärt den norska befolkningen i årtusenden.

Redan för 6000 år sedan bosatte sig de första människorna vid kusten, ditlockade av det som havet kunde ge dem. Fisk och en givmild natur. Vid den tiden dominerades Lofoten av stora tall- och björkskogar. Här levde björn, lo och bäver bland trädstammarna. Vattnet var fullt av fisk, säl och val – något man än i dag tar tillvara på.

Fisket här fick tidigt stor betydelse för Norge. Kung Øystein blickade redan på 1000-talet ut mot Lofoten och beslöt att bygga en kyrka i Vågan för att markera den viktiga ställning man befäst genom sitt fiske. Ungefär samtidigt lät han även uppföra de första bostäderna som kom att kallas ”rorbuer", enkla hus som bebotts av generationer av fiskare. Även i ett samtida Norge finns deras motsvarigheter kvar – som går att boka av de turister som kommer till Lofoten.

Många av dem som reser till området nu för tiden gör det med just fisket som primärt mål. Det är den torsk som gör sin färd från Barents hav mot den norska kusten, och har Lofoten som sitt slutmål för resan, som lockar. Ett äventyrligt fiske som uppmärksammas av såväl stora kommersiella båtar – som av fritidsfiskare som vill stoltsera med en fångst och upplevelse utöver det vanliga. Flera av Lofotens yrkesfiskare tillhandahåller utflykter för de turister som vill ut i det skummande havet i jakt efter torsken.

Så välkänt är Lofotens torskfiske att det varje år anordnas VM i denna disciplin. En internationell fisketävling som tar tillvara på en uråldrig tradition.

Foto: Frithjof Fure

Läs mer om Norges alla spännande destinationer på Visitnorways hemsida.

Boendetips i Lofoten:

Thon Hotels: finns på 66 platser i Norge. Ett perfekt sätt att kombinera en aktiv semester med en avslappnande hotellupplevelse. På Thon Hotels hemsida hittar man aktuella priser där bland annat Thon Hotel Lofoten finns att boka från 1645 kronor per natt för två vuxna.