Här kan du läsa mer om Norges vandringsleder på Visitnorways hemsida.

Preikestolen, Lysefjorden
Preikestolen är en klippa som av naturens krafter har formats så den liknar en jättelik predikstol där den höjer sig över Lysefjorden i Rogaland på Vestlandet. Här kan du vandra längs en stig upp till toppen av den 640 meter höga klippavsatsen.

Besseggen, Jotunheimen
En av de mest populära vandringslederna bland norrmännen själva med sina branta stigar och öppna vyerna. Utsikten är något speciell då du ser en sjö som är blå om du tittar nedåt på ena sidan och en som är grön på den andra.

Gaustatoppen, Telemark
Vid Gaustatoppens högsta punkt kan du vid en klar dag se en sjättedel av hela Norges yta. Det lockar massor av folk till vandringsleden som ligger i Telemark fylke på Sørlandet.

Galdhøpiggen, Jotunheimen
Norges allra högsta fjäll, 2 469 meter över havet. Och det är enkelt att nå – leden som utgår från Juvasshytta är den lättaste och lämpar sig även för barn som är vana vid fjällvandring.

Aurlandsdalen, Vestlandet
I Aurlandsdalen möts inlandsfjällen och Fjodnorge. Här är landskapet skiftande mellan höga bergtoppar och djupa dalar. Vandringsleden går genom såväl dånande vattenfall som övergivna sätergårdar från medeltiden.

Slogen, Vestlandet
En dramatisk och fantastisk vandringsled, vars omgivande berg påminner om Alperna. Här vandrar du i brant terräng och den sista delen kräver en del lättare klättring.

Triangeltur, Rodane
En tur genom nationalparken Rodane som tar mellan fyra till fem dagar. Här har glaciärerna lämnat gott om stenblock efter sig, så rejäla vandringskängor är att föredra.

Romsdalseggen, Vestlandet
En tur som för dig över fjäll där du kan se ut över bergstoppar, fjordar och sagolika vattenfall. Turen börjar i Vengedalen och du kan välja mellan vandringsleder med olika svårhetsgrader, där den svåraste kräver klätterutrustning.

Dronningruta, Vesterålen
En mycket vacker vandringsled döpt efter att Norges nuvarande drottning Sonja hyllat den efter att hon gjort vandringen 1994.

Reisadalen, Finnmark
Vandra genom grönskande, kanjonliknande landskap med brand bergssidor i delar av dalen. Från orten Kautokeino tar det en hel dag att ta sig till sjön Reisjarvi och det finns övernattningsmöjligheter på bägge platserna.

Här kan du läsa mer om allt spännande på Visitnorways hemsida.

Foto: Espen Mills

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thons hemsida.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.