Läs mer om Norges alla spännande destinationer på Visitnorways hemsida.

Norge är rikt på vacker natur och för att bevara den finns här - från kusten till bergen - totalt 44 nationalparker i landet. Sju av dem är på Svalbard och resten på fastlandet. Många nationalparker anordnar utomhusaktiviteter med vildmarksvandringar och övernattning.
Här är en lista på fem nationalparker som du bör besöka om du åker till vårt västra grannland.

Dovrefjell
Nästan hela området kring Dovrefjellet är skyddat genom två nationalparker. Växtligheten här är rik och lockar till sig fåglar som ripa, kungsörn och jaktfalk. Det mest utmärkande djuret från Dovrefjället är dock myskoxen. Trots att det uråldriga djuret importerades har det anpassat sig och på sommaren går det myskoxsafari dagligen.

Breheimen
Här hittar du några av de blötaste samt torraste delarna av landet. Nationalparken sträcker sig från nästan havsnivå till över 2 000 meter. Landskapet har formats av glaciärer, laviner och andra geologiska processer i tusentals år.
Därför kan du i dag se allt från grönskande dalar till karga berg och glaciärer här.

Reinheimen
Letar du efter extremt naturligt är Reinheimen ett hett tips. Här finns mycket av det ursprungliga bergets ekosystem kvar med vildrenar, järv, kungsörn, jaktfalk och ripa. Det finns också gott om historia och kultur att ta del av från den gamla renjakten med fallgropar, massfångstmetoder, bågskytte och rester av forntida bosättningar.

Jotunheimen
Bergsområde i östra Norge som sträcker sig över 3 500 kvadratkilometer. Här finns bland annat Norges högsta berg Galdhøpiggen (2469 meter över havet).
Här finns många vackra vandringsleder, från korta promenader till flerdagsturer med övernattningar i stugor.

Rondane
Norges första nationalpark. Firade 50-årsjubileum 2012. Toll Løypa är en oerhört populär skidled som går genom milvis av orörd natur.
Tillsammans med Dovrefjell lever här Europas sista hjord av vildren, som vandrat ner från Berings sund. I parken finns också hjort rådjur, älg, järv, mård och ett fåtal björnar. Även växterna trivs här. Fjällbjörk, hjortron, svamp och tranbär växer här.

Läs mer om Nationalparkriket på deras hemsida.
På Fjellnorway kan du också läsa mer om de fantastiska landskapen.

Foto: Morten Helgesen, CH, Anders Gjengedal

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thon Hotels.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.