På Visit Norways hemsida kan du läsa ännu mer om vad som finns att göra i Norge.

”Att inte besöka Torghatten om man är i Brønnøysund är som att inte besöka Påven om man är i Rom” och ” Det är inte möjligt att tänka sig en mer förtjusande kontrast än åsynen av hålet inuti berget och fjäll och hav i öster och ängar och gårdar i väster”. Det här är två klassiska citat om Torghatten, sagt av den danska författaren Henrik Scharling (1836-1920) respektive den engelske författaren James Monroe Buckley.

Dessa citat ger en liten bild av vad som väntar om man besöker det populära turismålet i Nord-Norge. I alla tider har folk från hela världen vallfärdat hit för att få uppleva det omtalade berget, eller kanske framför allt det mytomspunna hålet genom berget.

En av alla celebriteter som besökt Torghatten är Sveriges kung Oscar II, som var här 1873 och tusen personer mötte upp honom. 26 år senare var det dags för nästa kunglighet att komma på besök då Vilhelm II, tysk kung och kejsare av Preussen, var här och beskådade berget.

Hålet som lockat så många kungligheter genom åren är 160 meter långt, 35 meter högt och 20 meter brett, och det finns en hel del teorier, mer eller mindre troliga, om hur hålet uppkommit.

En legend är att trollet Hestmannen sköt en pil mot den unga flickan Lekamøya. Trollkungen såg allt och kastade sin hatt mellan dem. Pilen gick igenom hatten och bildade hålet, sedan steg solen och förvandlade allt till sten.

En mer vetenskaplig förklaring är att hålet skapades under istiderna, och att det var is och vatten som sakta urholkade de lösare bergsskikten, medan toppen av berget stod emot naturens krafter.

Vilken av historierna som än stämmer så är Torghatten en mäktig upplevelse. Att vandra upp till hålet tar bara cirka 30 minuter och de äldsta trappstegen på vägen är ända från 1870-talet. På länken under hittar du mer information om Torghatten och andra intressanta resmål i vårt fantastiska grannland.

På Nord Norges hemsida finns information om andra spännande platser i området.

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotels som finns på 66 platser i Norge. Ett perfekt sätt att kombinera en aktiv semester med en avslappnande hotellupplevelse. Fler bra restips och erbjudanden på utvalda orter hittar du på Thon Hotels hemsida.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Med nya Packat & Klart erbjudandet är upplevelsen närmare än någonsin – från 6371 SEK (inkl. flyg och hotell). Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.