På Visit Norways hemsida kan du läsa ännu mer om vad som finns att göra i Norge.

Norge är känt för sina vackra fjordar och det finns gott om dem. Den längsta av alla heter Sognefjorden och ligger i den södra delen av Sogn, mitt i inre Fjord Norge.

Den är hela 205 kilometer lång och kallas med all rätt ”Kungen av fjordar”. Det är den näst längsta fjorden i världen, endast överträffad av Scorseby Sund på Grönland.

På det djupaste stället är Sognefjorden hela 1308 meter djup, medan den vid inloppet endast är 100 meter djup. Men det mäktigaste med fjorden är kanske ändå omgivningen. Att glida fram på en liten båt och blicka upp över bergsväggarna, som ofta mäter över 1500 meter och skjuter rakt upp från vattenytan, är en smått overklig upplevelse.

Nu är det inte bara fjordarna som håller världsklass, utan även en viss tågsträcka. Flåmsbanan ligger i området och det är en av Norges populäraste turistattraktioner.

Hur kul kan en tågresa bli tänker vissa, men den kan vara rätt intressant faktiskt och det är Flåmsbanan ett bevis på. Förra året hade ”Lonely Planet Traveller” med Flåmsbanan på listan över ”Världens otroligaste tågresor” och utsåg den till ”värdens vackraste tågresa”.

Tågresan går från Myrdal till Flåm och den ligger inkilad vid Aurlandsfjorden. Sträckan, 20 kilometer lång, erbjuder sagolika vyer. Man får bland annat se floder som flyter genom raviner, gårdar som klänger sig fast mot bergsväggen och vattenfall i bergen.

Här hittar du mer information om Sognefjorden.

Foto: Sverre Hjørnevik.

Boendetips i Sognefjord:

Thon Hotels: finns på 66 platser i Norge. Ett perfekt sätt att kombinera en aktiv semester med en avslappnande hotellupplevelse. På Thon Hotels hemsida hittar man aktuella priser – se vilka möjligheter som finns i Sognefjord.