Här kan du läsa mer om matutbudet i Rørosregionen.

Røros är en gammal gruvby med rötterna i 1600-talet, en stad som genom århundraden bevarat sin pittoreska arkitektur. Platsen är känd för sina kalla vintrar där man uppmätt över minus 50 grader när det varit som värst – men Røros är samtidigt en paradoxernas stad då somrarna ofta är milda och utan nederbörd. Hit vallfärdar turisterna för att ta del av den unika bebyggelsen och de svindlande vyerna; Røros ligger nämligen omkring 650 meter ovanför havet där norra Europas bäst bevarade trähusbebyggelse finns att hitta. Så pass speciell att den finns med på Unescos världsarvslista.

Mitt i denna smältdeg av kargt nordligt klimat, fjäll och varma somrar spirar en kulinarisk tradition som kocken Mikael Forselius lagt ner sitt yrkesliv på att förvalta. Han kommer ursprungligen från Sverige med har varit bosatt i Røros under sitt vuxna liv – en plats som han kommit att älska. Inte minst för maten.
– Norsk matkultur är råvaror på naturens premisser. Långkokt lamm eller lufttorkat vilt. Rustik mat med mycket smak, rotgrönsaker och den färska fisk som tillsammans med skaldjuren är de bästa i världen. Typiskt för Norge är lufttorkat och lätt saltat lammlår som är himmelsk gott, säger han.

Han upplever det som att Norge skiljer sig från Sverige i det avseendet att maten är mer rustik. Samtidigt värnar man den kulinariska tradition där man gärna lufttorkar sitt kött – och där fisken står högt i kurs. Samma gäller självklart Røros, menar han.
– Vi äter mycket vilt, ekologisk mat, rotfrukter, mandelpotatis, men framför allt de ekologiska mejeriprodukter som vi är världskända för. Man satsar mycket på det ekologiska i regionen och hela matnäringen jobbar tillsammans, berättar Forselius.

Han tillägger att man absolut inte får missa Røros smör och just de regionala mejeriprodukterna, men det Forselius återkommer till är att råvarorna fått leva på naturens premisser. Något som ger rätterna som hamnar på bordet en historia att berätta.
– Till det dricker man öl från Røros Bryggeri, mineralvatten från Terroir røros och ekologisk mjölk från Røros mejeriet.

Om du skulle guida till andra matpärlor i Norge, vad får man inte missa?
– Bekkjarvik hotell i Austevold hos världsmätarkocken Ørjan Johansen, Engø Gård på Tjøme, ett matmekka på en upprustad gammelgård, säger han.

Här kan du läsa mer om matutbudet i Rørosregionen.

Bo i den friska fjälluften med sin historiska omgivning.