Läs mer om Norges alla spännande destinationer på Visitnorways hemsida.

Historien börjar när jublet bröt ut 1945 och andra världskriget äntligen var över. Norge stod som ett delat land där södra Norge industrialiserades och utvecklades samtidigt som NordNorge, en råvaruleverantör hade lidit stora skador och förluster under kriget.

Norge var tvungen att lösa problemen i NordNorge och lösningen kom när Sovjetunionen började bygga upp sig som en ny världsmakt. NordNorge blev en miljardinvestering som Natos frontlinje i försvaret mot den stora björnen i öst, med flygplatser, underrättelsestationer och militärförläggningar som byggdes i rekordfart.

Även om det kom som något av en välsignelse med ökad efterfrågan av arbetskraft och utbildningstillfällen fick lokalbefolkningen samtidigt lära sig hur de skulle skydda sig mot ett oväntat atomvapenanfall.

Den 1 maj 1960 sker det otänkbara när piloten Gary Powers och hans plan skjuts ner över Sverdlovsk. Plötsligt blir en hel värld medvetna om Norge och den lilla staden Bodø.

Det blir en väldigt jobbig situation och känslig affär då hela världen nu vet att amerikanarna använder Bodø som bas. Ryssarna agerade kraftfullt med att hota om att utplåna alla Norges flygplatser med kärnvapen.

Som tur var släppte spänningen när Berlinmuren föll och blev en symbol för en ny era 1989. Det kalla kriget var över men det har satt sin prägel på en hel region.

På Norska Luftfartsmuseet i Bodø kan du nu se ett likadant flygplan som blev nedskjutet 1960. Med sina 10 000 kvadratkilometer erbjuder museet en ordentlig bredd i sina utställningar med timmar av vandring bland civila och militära strukturer. Här kan du också återuppleva historien om bröderna Wright, da Vinci och vidare till dagens digitala lösningar.

I dag flyger dessutom SAS raka vägen till Bodø från Stockholm, aldrig har det varit enklare att hamna mitt i ett historiskt ögonblick.

Här hittar du mer information om Bodø på deras hemsida.

Foto: Kent Even Grundstad, Bjørn Erik Olsen, Rune Nilsen.

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thon Hotels.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.