På Visit Norways hemsida kan du läsa ännu mer om vad som finns att göra i Norge.

För drygt hundra år sedan, 1905, brann Ålesund ner på bara 15 timmar. Men staden byggdes upp och är i dag med sina 50 000 invånare den största staden i området Sunnmøre.

Och inte nog med det. Staden är dessutom den vackraste – i hela Norge. Det är norrmännen själva som har röstat fram den till det i tidningen ”Dagbladet”, och efter ett besök är det lätt att förstå varför.

Här finns allt från fjordar och fjäll till vacker arkitektur i jugendstil. Även den äventyrslystne kommer att älska staden – då Ålesund ofta kallas för ”äventyrsstaden”. Du kan till exempel paddla kanot, mitt i stan.

Du kan även testa på ”Wildlife Sea Safari”, och då kommer garanterat adrenalinet att flöda. Se till att ta med kameran för här får du se lunnefåglar, besöka sälkolonier och spana efter havsörnar på ön Runde.

Ålesund ligger nära både Geirangerfjorden och Hjørundfjorden. Geirangerfjorden är med på UNESCO:s lista över världsarv och den 15 kilometer långa fjorden kantas av både vattenfall och glaciärer.

Blir du hungrig under ditt besök i Ålesund ska du bara vara glad, för det finns gott om närodlad mat i den pittoreska kuststaden. Specialiteten är fisk och skaldjur i allmänhet och klippfisk (torkad saltad torsk) i synnerhet. Faktum är att drygt 90 procent av all klippfisk i världen kommer härifrån.

Läs mer om vad du kan göra i det prisbelönta området.

På Fjord Norges hemsida kan du läsa om andra platser som är värda ett besök.

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotels som finns på 66 platser i Norge. Ett perfekt sätt att kombinera en aktiv semester med en avslappnande hotellupplevelse. Fler bra restips och erbjudanden på utvalda orter hittar du på Thon Hotels hemsida.

Resor: Med Widerøe kan du enkelt, snabbt och billigt flyga i hela Norge. Bland annat erbjuder man unika biljetter från 2 790 kronor som tillåter dig utforska hela Norges kustlinje. Läs mer på Widerøes hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.