Läs mer om Fjord1 och deras fantastiska turer på deras hemsida.

Hurtigruten är en klassisk norsk sjöresa, men det är långt ifrån den enda. Turistfärjorna Fjord1 har rutter som tar dig genom det norska fjordlandskapet och bjuder på upplevelser du sent ska glömma. Till skillnad från många andra naturattraktioner i världen är den bara några timmar bort.

Det finns flera rutter att välja mellan, men oavsett vilken resa du väljer är en sak säker: Du kommer att få se ett näst intill overkligt vackert landskap som måste upplevas med egna ögon, gärna med en rykande färsk kaffekopp i handen. Bättre fikautsikt än så här är svårt att få.

Några av de populäraste platserna är Geirangerfjorden och Näröyfjorden – båda med på UNESCOs lista över världsarv. Geirangerfjorden är 15 kilometer lång och ett av Norges mest besökta turistmål. Näröyfjorden är omgiven av branta och höga berg som sträcker sig 1500 meter över havet. Du känner dig inte särskilt stor när du glider fram längs vattnet och storögt tittar dig omkring.

Båtturen mellan Flåm och Gudvangen är en av de mest spektakulära resorna som Fjord1 kan erbjuda. Där kryper du fram mellan branta berg, vattenfall och små gårdar som klamrar sig fast på sluttningen. Längs vägen passerar du bland annat en stenkyrka från 1200-talet och byn Undredal, där en av världens minsta kyrkor finns. Du åker även in i Näröyfjorden, som 2005 kom med på listan över världsarv skyddat av UNESCO. Du ser även den majestätiska Sognefjorden – en av de längsta och djupaste floderna i världen.

Här kan du läsa mer om Fjord Norge på Visitnorways hemsida.

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thon Hotels.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.