Läs mer om alla fantastiska upplevelser i Norge på Fjord Norges hemsida.

Har du tröttnat på semestrar som mest består av solande och paraplydrinkar? Kanske vill du uppleva lite mer kultur och historia? Då är Selje Kloster platsen för dig. På ön Selje hittar du ruinerna från ett av Norges äldsta kloster. Än i dag är klostertornet intakt.

Klostret byggdes redan på 1100-talet av Benediktmunkar till minne av St Sunniva, Vestlandets skyddshelgon. Sunniva var en irländsk prinsessa som flydde från hemlandet när den nya kungen ville gifta sig med henne. Vinden förde dem norrut och till slut hamnade de på Selje där hon bodde i berghål.

När hon hörde att Håkon Jarl, som regerade i Norge, var på väg dit bad hon till Gud att ”ge sin själ för evigt och låta sina änglar begrava dem under det”. Bönen hörde och berget rasade. Några år senare regerade den kristna kungen Olav Tryggvason och han hittade det irländska sällskapet i berget. Han lät sedan bygga en kyrka på platsen.

Det här är en av många historier som berättas på Selje. Dessutom kan du här få se resterna av den första församlingskyrkan, som senare flyttades till fastlandet, och på den södra sidan av ön hittar du flera vikingagravar och en gård från järnåldern. Inte långt ifrån klostret finns även en vattenkälla som enligt sägen ska ge längre liv. Om det funkar? Åk dit och testa…

Läs mer om underbara och annorlunda platser i Norge på Visit Norways hemsida.

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thon Hotels.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.