På Visitnorways hemsida kan du läsa mer om Norge och alla variationer av resmål – för alla smaker.

Den stad i Europa som är mest förknippad med kyrkor är Rom. Totalt finns det drygt 900 stycken i Italiens huvudstad och det gör Rom till den kyrktätaste staden i Europa.

Norges svar på Rom är Gjøvik, den mysiga staden i Fjellnorge. Sett till regionens storlek finns det otippat många kyrkor, som alla har sin egen prägel och historia. Längs pilgrimsleden mellan Hole Hadeland och Toten kan man besöka Balke- och Hoff kyrka, som båda är typiska medeltidskyrkor.

En modernare kyrka som är värd ett besök är Seegård, där altartavlan är gjord av den välkände norske målaren Håkon Gullvåg. En bit därifrån ligger Tingelstad och där finns en typisk romansk bykyrka.

Den är helt byggd i sten, med enkel detaljkonstruktion och runda välvda öppningar. Altaret i kyrkan är smyckat med konstverk från perioden 1260-1290, som föreställer Maria med Jesusbarnet och scener från Kristi födelse.

Att det finns en hel del kyrkor i Gjøvikområdet från Medeltiden är ingen tillfällighet. Under den här tiden hände det mycket i området och det finns gott om muséer som berättar historier om hur det var att leva i bygden för 1000 år sedan.

Ett av dessa kulturhistoriska muséer är Ringerikes museum, som ligger i en gammal timmerbyggnad, som tidigare var byns prästgård, och bara att kliva in där är som att vrida tillbaka klockan till 1600-talet.

Här kan läsa mer om vad du kan göra i Fjellnorge.

Boendetips i Gjøvik:

Thon Hotels: finns på 66 platser i Norge. Ett perfekt sätt att kombinera en aktiv semester med en avslappnande hotellupplevelse. På Thon Hotels hemsida hittar man aktuella priser – se vilka möjligheter som finns i Gjøvik.