Läs mer om Norges alla spännande destinationer på Visitnorways hemsida.

Ålesund har flera gånger utsetts till Norges vackraste stad. 2007 var det invånarna själva som var jury och 2009 fick staden utmärkelsen av tidningen The Times.

Ålesund har en helt unik arkitektur, som går helt i jugenstil och det är också det som gör att så många vill komma till den populära staden i Fjord Norge. Vad många inte känner till är hur staden fick den arkitektur den fick.

Allt började egentligen med en stor tragedi. En stormig natt i januari 1904 började det att brinna i Ålesund och hela staden brann ner, på bara 15 timmar.

Efter branden var det bara 230 hus som stod kvar, men en imponerande insats från lokalbefolkningen och besökare från andra delar av landet såg till att staden i stort sett var uppbyggd igen 1907.

Arkitekterna som stod bakom uppbyggnaden var unga norrmän som inspirerades av den då moderna byggstilen i Europa, jugendstilen eller Art Nouveau.

Förutom arkitekturen nämns Ålesund ofta som en äventyrsstad. En av de populäraste aktiviteterna är att åka ut på Wildlife Sea Safari. På en RIB-båt, i hög hastighet, är det här ett pulshöjande sätt att upptäcka Ålesunds kust. Sedan stannar man till på fågelön Runde är chansen stor att man får se både lunnefåglar och havsörn.

På Fjord Norges hemsida finns information om andra spännande platser i området.

Foto: Sverre Hjörnevik

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotels som finns på 66 platser i Norge. Ett perfekt sätt att kombinera en aktiv semester med en avslappnande hotellupplevelse. Fler bra restips och erbjudanden på utvalda orter hittar du på Thon Hotels hemsida.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Med nya Packat & Klart erbjudandet är upplevelsen närmare än någonsin – från 6371 SEK (inkl. flyg och hotell). Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.