Läs mer om unika semesteräventyr på Visit Norways hemsida.

Kommunen Vågsøy i Norge har fyra stycken fyrar och på tre av dem kan du bo under din semester. Fyrarna är placerade på olika platser i Vågsøy och alla har sina unika egenskaper.

Den mest kända är Kråkenens fyr ”stormfyren” som är belägen på den nordligaste och mest utsatta delen på ön Vågsøy. Ställ dig på ett säkert avstånd från de skummande vågorna och blicka ut över det underbara havet. Här kan du även boka en bröllopssvit eller prova en så kallad ”SlowTur”. SlowTur är en perfekt kontrast till den hektiska vardagen, med avslappningsmassage, lugna promenader och vila.

Ulvesund fyr ”kulturfyren” finner du på andra sidan av Vågsøya. Här bjuder fyrvärdinnan på sång till frukosten och i trädgården finns en hängmatta där du kan koppla av. Utöver detta kan du låna ett staffli för att måla eller besöka fyrbutiken och fyrcaféet.

Den tredje fyren är Skongenes fyr ”vandrarens fyr” som ägs av DNT (Den Norske Turistforening). Placeringen av fyren är mycket speciell, för att komma hit går du antingen en timmes lätt promenad från berget Halsør eller längs öns strandkant. Om vädret tillåter är det även möjligt att ta båten hit. Huvudbyggnaden är omgiven av flera mindre byggnader på en gård, och gården är i sin tur inhägnad av vitt staket.

Detta är en fantastisk chans att på riktigt få upptäcka Norges dramatiska landskap. När det är vackert väder kan du lugnt sitta ute på altanen, njuta av solnedgången och känna närheten till naturen. Även om det blir blåst så blir upplevelsen inte sämre. För då kan du se när de kraftfulla vågorna slår upp över fönstret och upptäcka insidan av de häftiga fyrarna. Du kan känna dig helt säker inne i en fyr, de har stått emot stormar och vindar i över 100 år.

Här kan du läsa mer om fantastiska Fjord Norge.

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thon Hotels.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.