Här kan du läsa mer om Norge och vad som finns att göra i vårt västra grannland.

Att resa som sällskap är inte alltid det lättaste då det finns många viljor om vad man vill se och göra. För alla som stött på detta problem är Hurtigruten, ”världens vackraste sjöresa”, en perfekt lösning.

Du kan nämligen själv bestämma vad du vill se och hur länge du stannar på respektive plats. Kryssningen går ända från Bergen genom Norge upp till Kirkenes, och valmöjligheterna är oändliga.

Du väljer själv hur länge du vill vara borta och sedan hur du tillbringar dessa dagar är helt upp till dig och ditt sällskap. Hurtigruten har dagliga avgångar och flera stopp längs vägen och om du väljer själv var du vill hoppa av.

Är du till exempel intresserad av historia kanske du vill stanna extra i Trondheim för att uppleva den majestätiska katedralen.. Sedan är det bara att hoppa på det fartyg som kommer när du känner dig klar med ditt besök i staden.

Ett stopp som de flesta uppskattar är det vid Hammerfest, som är världens nordligaste stad. Flera gånger har staden utsatts för förödelse. När tyskarnarna 1944 drog sig tillbaka förstördes allt utom gravkapellet. Och 1890 brann stora delar av staden ner, och under uppbyggnaden blev man den första staden i Nordeuropa med elektrisk gatubelysning, år 1891.

Fiske är något som staden också förknippas med, och framför allt stora fiskar. Här kan du fånga torskar som väger 20 kilo och hälleflundror på upp emot 80 kilo. Är du vandringssugen ska du bege dig upp mot fjället Salen. På vägen berättar guiden om jakt- och fiskekulturen, krigshistorien och den samiska kulturen. Väl uppe på toppen har du en fantastisk utsikt över staden och Hurtigruten.

Hammerfest kan också stoltsera med Merdianpelaren, som symboliserar den första officiella mätningen av jordens exakta form och storlek. En rysk astronom ville på 1800-talet ta reda på det och skapade en triangelkedja, från Hammerfest i norr, via tio länder, till Ukrainas kust vid Svarta havet.

34 av de 265 mätpunkterna i kedjan är sedan 2005 med på UNESCO:s lista över världsarv. De är markerade med borrhål, rösen, minnesplakat eller järnkors.

På Hurtigrutens hemsida hittar du mer information om resan.

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotels som finns på 66 platser i Norge. Ett perfekt sätt att kombinera en aktiv semester med en avslappnande hotellupplevelse. Fler bra restips och erbjudanden på utvalda orter hittar du på Thon Hotels hemsida.

Resor: Med Widerøe kan du enkelt, snabbt och billigt flyga i hela Norge. Bland annat erbjuder man unika biljetter från 2 790 kronor som tillåter dig utforska hela Norges kustlinje. Läs mer på Widerøes hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.