Läs mer om Norges alla spännande destinationer på Visitnorways hemsida.

Lillehammer är för många kanske mest känt som OS-värd 1994 och staden har varit bra på att bevara det som hände här för 20 år sedan. Inför evenemanget byggdes Gjöviks Olympiske Fjellhall - världens största åskådararena i ett berg. Den ligger 120 meter in i Hovdetoppen med entrén mitt i centrala Gjøvik. Här kan man se Norges äldsta hällristningar och en fotoutställning från vinter-OS 1994.

Här finns också den berömda Gudbrandsdalen som Lillehammer utgör porten till i söder. Här finns en omväxlande natur med ett rikt växt- och djurliv och dalen är känd för sina medeltida gårdar, skidåkning och vandring.

I området kring Lillehammer/Gjøvik finns muséer för alla smaker. Den sportintresserade har OS-muséet där historier från alla olympiska spel från 776 f. Kr berättas. Europas största frilufsmuseum Maihaugen med 185 byggnader och 40 000 utställningsföremål finns också här och ger en bild av liv och arbete i Norge under 500 år. Utöver det finns här både glasbruk och konstmuseum att besöka.

För den som vill röra lite mer på sig finns det gott om aktiviteter. Här finns fantastiska vandringsmöjligheter i kuperat landskap som även passar perfekt för en cykeltur eller varför inte testa på Lysgaardsbakkene. Backhoppningsanläggningen är Lillehammers landmärke och erbjuder en makalös utsikt över Lillehammer, sjön Mjøsa och bergssluttningarna.

På Lillehammers hemsida kan du läsa mer om rekordstaden.

Foto: Jørgen Skaug, Kristin M Kolbu, Esben Haakenstad

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thon Hotels.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.