Här kan du läsa mer om Norge och det breda utbudet.

Via Ferrata – ungefär järnväg på italienska innebär egentligen något helt annat i det här sammanhanget. Via Ferrata är en klättring/vandringsled vars framkomlighet underlättats genom dragning av vajer och, eventuellt placering av konstgjorda steg och grepp.

För den äventyrslystne personen som gillar vandring, utsikt och en utmaning är detta ett perfekt sätt att upptäcka Hardangerfjorden och dess unika landskap på – här finns nämligen Tysso Via Ferrata, en av de absolut häftigaste i sitt slag.

Det är i Tyssedal invid Hardangerfjorden som den unika upplevelsen finns. Här började man bygga ett kraftverk år 1906 när bergsvattnet dämdes och vattenfall samt vatten leddes om i gigantiska rör. Under klättringen upp för den imponerande väggen mot toppen får man lära sig om de som byggde kraftverket, deras vardagsliv och det hårda slit som låg bakom bygget utan dagens maskiner.

Förutom den minst sagt imponerande utsikten över den vackra fjorden får man en introduktion till den norska historien. Hardangerfjorden i sig hör till en av de största i världen med sin längd på 179 kilometer och ett djup som är 860 meter som mest.

Det finns gott om aktiviteter för den som älskar natur i Hardangerfjord med den kända klippan Trolltunga och glaciären Folgefunna som höjdpunkter. Här erbjuds guidade glaciärturer och skidåkning både på längden och utför sommartid. Med andra ord finns här något för alla att uppleva.

Läs mer om storslagna Hardangerfjord på deras hemsida.

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thon Hotels.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.