Här kan du läsa mer om Norge och det breda utbudet.

Mycket tack vare Hurtigruten har Norge gjort sig känt som ett land som på ett alldeles ypperligt sätt kan upplevas med båt, och ytterlige ett bevis på detta är sträckan i Helgeland.

Att åka från Brønnøysund, via Leka till Rørvik är en resa som ökar i popularitet för varje år och det är inte någon tillfällighet. Kustlinjen är trollbindande vacker och under resans gång bjuds det på smått osannolika naturupplevelser.

Kustbyn Brønnøy är mest känt för Torghatten, ett av världens mest berömda berg. Detta tack vare hålet i berget som utformades efter att is och vatten grävt i de lösare bergarterna, medan de starkare stod emot, och resultatet blev ett hål som är lika stort som en mäktig katedral.

Nästa stopp längs Helgelands kust är den idylliska ön Leka, som 2010 utsågs till Norges geologiska nationalmonument på grund av de unika och varierande bergarterna som utgör ett så kallat Ophiolite Complex.

Ophiolite Complex är gammal oceanskorpa, ett tvärsnitt av bergarterna från havsbotten och jordens inre. Ophilite uppstår när bergarterna från havsbotten pressas upp på land och när de sönderfaller blir det starkt rödgula, och Leka är känt för sina röda och gula fjäll. Jordens inre och naturens lagar har därmed gjort Leka till en mycket speciell plats.

Leka är en del av geoparken Trollfjell. En geopark är ett område med ett särskilt geologiskt naturarv av nationell eller internationell betydelse, men det är inte ett skydd utan mer en form av status.

I Trollfjell kan man vandra på mer än 70 olika vandringsleder, som alla är markerade efter svårighetsgrad. Man kan vandra i både platt och kuperad terräng, på bergstoppar som mäter allt från 200 till 1058 meter över havet.

På Kystriksveien kan du läsa om Torghatten, Trenafestivalen och allt annat som finns att se och göra i området.

Här finns all information du man behöver om Nord Norge.

Foto: Terje Rakke, Nordic Life.

Boendetips i Helgeland:

Thon Hotels: finns på 66 platser i Norge. Ett perfekt sätt att kombinera en aktiv semester med en avslappnande hotellupplevelse. På Thon Hotels hemsida hittar man aktuella priser – se vilka möjligheter som finns i Helgeland.