Läs mer om den fantastiska ögruppen Lofoten på NordNorges hemsida.

En av världens mest fascinerande platser. Så enkelt kan man beskriva Lofoten – ögruppen som sträcker sig västerut i Atlanten norr om polcirkeln. Men ändå är det så mycket mer än så. Det är en ögrupp som är så unik att man bara måste upptäcka den med sina egna sinnen.

Lofoten i Nord-Norge är ett världsberömt resmål som bland annat hyllats av National Geographic, som beskriver Lofoten som den tredje mest fascinerande ögruppen i världen.

Resespecialisten liknar ögruppen vid en anslående tavla med sina mäktiga bergsformationer och gamla sedvänjor. De skriver bland annat att turismen samexisterar väl med den traditionella kulturen och att många i ortsbefolkningen hyr ut hemtrevliga, traditionella fiskestugor, eller så kallade rorbuer. De hyllar även museerna och konstgallerierna som finns här.

Längtar man bort från allt som liknar den vanliga världen är Lofoten ett utmärkt resmål. Mellan omkring den 27 maj till 17 juli går solen aldrig ner bland de små gammeldags fiskebyarna. Under sommartid skapar de vita stränderna, taggiga klipporna och den brinnande solen en så slående natur att vem som helst tappar hakan.

Självklart finns här gott om aktiviteter som fiske, forsränning, vandring, cykling, golf och mycket mer. Den brittiska tidningen The Guardian rekommenderar sina läsare att bege sig ut med kajak bland Lofotens öar. En kajaktur kan med fördel kombineras med klättring och bergsbestigning, menar The Guardian.
Dessutom kan man paddla i sitt eget tempo och verkligen koppla av med den fullständiga närheten till naturen och djurriket. Tidningen beskriver Lofoten som "den ultimata upplevelsen" med det djupblå havet och vildmarken runt hörnet.

Sugen på att upptäcka flera platser i Norge? Det smarta "Fly and Bike" konceptet gör det enkelt för dig att upptäcka Norge med cykel. Det är inte svårare än att en cykel står och väntar på dig när du landar på de olika ställena. Konceptet fungerar lika bra med hyrbilar.

Läs mer om Norges alla spännande destinationer på Visitnorways hemsida.

Foto: Roger Johansen, Chris Craggs, Terje Rakke och Kjell Ove Storvik

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thons hemsida.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.