Läs mer om Nord-Norge här.

Barentsburg på Svalbard. Den ryska utposten i nord som en gång blomstrade, nu står många av byggnaderna i byn ödsligt tomma. Idag bor här omkring 350 personer – de flesta är ryska och ukrainska gruvarbetare. Närvaron på ön är dock snarare på grund av politiska intressen än ett behov av kol.

Byn andas övergivenhet och ödslighet – ändå, eller kanske just därför, hänför den många turister som gärna tar sig en tur hit för att upptäcka det lilla samhället.

Platsen som påminner om sovjettiden skiljer sig mycket från närmaste grannen Longyearbyen då bland annat arkitekturen för tankarna till Kalla kriget. Mitt i byn står också en stadig Leninstaty och blickar utöver det övergivna samhället.

Som bäst bodde här mer än tusen personer och till skillnad från Longyearbyen var det familjer – inte bara ensamma män. Här odlade man under guldåldern sina egna grönsaker och producerade egen mjölk och ägg. När Sovjetunionen föll minskade Ryssland sin närvaro på ön dramatiskt och invånarantalet sjönk hastigt ner till 350.

Men allt är inte helt öde här. Här finns en sporthall med en satvattenspool, en rysk-ortodox kyrka, en bar och en matsal i det nyrenoverade Barentburghotellet – här äter alla invånare tillsammans. Barensburgs befokning bor i ett lägenhetskomplex och de 20 barnen går i skolan. Så trots att byn är så ovanlig på många sätt är vissa saker ändå precis som i andra fungerande samhällen.

Barentsburg har ingen flygplats och inga bilvägar leder hit. Så de flesta turister som kommer hit tar en båt från Longyearbyen, ofta ingår då guidade turer av någon lokal guide som berättar om den fantastiska byn.

Läs mer om Norges alla spännande destinationer på Visit Norways hemsida.
Här kan du läsa mer om Svalbard.

Foto: Marcella Cardenas

Praktiska restips:

Hotell: Besök ett av Rica Hotels närmre 80 hotell i Norge och Sverige. Varför inte börja dagen med deras flerfaldigt prisbelönta frukost? Läs mer på Ricas hemsida.

Resor: Med Widerøe kan du enkelt, snabbt och billigt flyga i hela Norge. Bland annat erbjuder man unika biljetter som tillåter dig utforska hela Nord Norge. Läs mer på Widerøes hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.