Läs mer om Norges alla spännande destinationer på Visit Norways hemsida.

Vanligtvis när man cyklar långt vill man bara komma fram till slutmålet. Själva resan dit är ofta fylld med suckar och kommentarer som ”när är vi framme?”.

Men det finns en sträcka i Norge där det fungerar på ett helt annat sätt. När man cyklar längs Kystriksveien vill man inte komma fram, för resan bjuder på så många naturupplevelser och kulturella sevärdheter att man inte hinner tänka på något annat. Här är det resan som är höjdpunkten.

Vägarna från Steinkjer till Bodø är perfekta för att ta sig fram på cykel och kantas av berg, stränder och vackra öar. Man får räkna med att det tar mellan sju och tolv dagar, beroende på hur många stopp man vill göra längs vägen. Sedan finns det gott om kortare turer för den som inte vill cykla lika långt.

Vid Helgelandskusten finns Norges största skärgård och tack vare expressbåtar och färjor kan du snabbt och enkelt ta dig ut på vattnet för att upptäcka alla holmar och skär. Den populäraste utflykten går till Vegaöarna. Ögruppen, som består av närmare 6 000 öar, är sedan 2004 med på UNESCO:s världsarvlista och den har också blivit utsett till en av världens 20 oupptäckta pärlor av den brittiska tidningen The Guardian.

Ett annat måste är att stanna till och ta en kajaktur, då Helgeland enligt många är Norges bästa kajakområde. För den som aldrig tidigare har testat finns det gott om nybörjarkurser och för den mer rutinerade finns det oändliga möjligheter att upptäcka den norska kusten.

För den som trivs bättre på land finns det flera spektakulära vandringsleder längs Kystriksveien, till exempel genom det karaktäristiska hålet som går rakt igenom berget Torghatten.

Det här är bara ett axplock av vad som finns att göra längs Kystriksveien, men den stora upplevelsen och målet med resan är ändå själva cykelturen. För några år sedan blev den utsedd till Norges näst bästa cykelled av resemagasinet Reiser & Ferier och det norska cykelförbundet. När man sitter där och trampar är det lätt att förstå varför.

Här finns mer information om vad som finns att göra i natursköna Nordnorge.

Foto: Olav Breen.

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotels som finns på 66 platser i Norge. Ett perfekt sätt att kombinera en aktiv semester med en avslappnande hotellupplevelse. Fler bra restips och erbjudanden på utvalda orter hittar du på Thon Hotels hemsida.

Resor: Med Widerøe kan du enkelt, snabbt och billigt flyga i hela Norge. Bland annat erbjuder man unika biljetter från 2 790 kronor som tillåter dig utforska hela Norges kustlinje. Läs mer på Widerøes hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.