Läs mer om vad du kan göra i regionen runt Trondheim på Trøndelags hemsida.

Ibland glömmer man det, men häftig nordisk historia kan finnas närmare oss än vi ofta tror. Så är det för invånarna i Trondheim, för bara ett par kilometer ut i Trondheimsfjorden så ligger Munkholmen som har massor av såväl intressant som skrämmande historia.

Under vikingatiden var det Trondheims avrättningsplats och enligt sägen ska Olav Tryggvason ha låtit spika upp Hakon Jarls och Karkers huvuden på en galge på ön.

Strax efter år 1 000, det finns olika uppgifter om det exakta årtalet, byggdes ett kloster som beboddes av Benediktinermunkar och troligtvis var ett av de två första klostren i Norden. 1658 omvandlades ön till ett fängelse och en fästning, den mest kända fången man hade var den danske statsmannen Peder Griffenfeld som satt fängslad i 18 år.

I dag är Munkholmen ett ytterst populärt resmål dit besökarna kommer med båt för att ta del av den rika historian. Där finns även en badplats, en restaurang och ett café som hålls öppet över sommaren.

På Visit Norways hemsida finns massor av andra häftiga förslag på vad du kan göra i somriga Norge.

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thons hemsida.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.