Här kan du läsa mer om det fantastiska Valdres på deras hemsida.

Valdres i FjellNorge sträcker sig från Hedalen och Etnedal i söder genom staden Fagernes till Beitostølen, Vaset och Tyin/Filetfjell. Landskapet har en rik variation med höga berg i Jotunheimen till djupa grönskande dalar. De intressanta miljöväxlingarna gör området perfekt för cykelälskare i alla åldrar. Med ståtliga berg som bakgrund längs cykelvägarna känns det lite som att cykla i en tavla.

Något extra intressant med Valdres är de stora mängderna lämningar och gravhögar. Man tror att gravfältet i Vestre Slidre innehåller över tusen gravhögar från romersk järnålder till vikingatid. Endast 550 har undersökts! Här finns också något som man tror kan vara en offersten, den har 70 tefatsliknande fördjupningar och tros vara från bronsåldern.

Något som står riktigt stadigt bland Valdres forntida lämningar är Einangsteinen. Det är Nordeuropas äldsta runsten och ristades runt år 300 med den äldsta formen av runskrift. Stenen står fortfarande kvar på sin ursprungliga plats. Ett stort antal runeloger har tolkat inskriften på stenen och har kommit fram till att det står ungefär: Jag, Godagastiʀ, målade runan.

Bomöjligheterna i Valdres är många och kan styras efter vilken typ av bekvämlighet man är ute efter. Bo i ett trevligt hotell, i en hytte i skogen eller på en mysig fäbod på fjället.

Turer till de spännande gravhögarna, vandring i lättare eller riktigt tung terräng i bergen, magiska cykelvägar och inte minst fiskemöjligheter i mer än 3000 sjöar gör Valdres till det perfekta resmålet för de som söker efter ett riktigt semesteräventyr.

Läs mer om spännande Valdres och andra platser i FjellNorge här.
På VisitNorways hemsida hittar du mer information om alla möjliga äventyr i Norge.

Foto: Merete Hovi

Praktiska restips:

Hotell: Besök gärna Thon Hotel som finns på 66 platser, bara i Norge. Samtliga hotell har dessutom fått det norska miljöcertifikatet Miljøfyrtårnet. Läs mer på Thons hemsida.

Resor: Hurtigruten - Världens vackraste sjöresa. Följ med på en fantastisk tur från Kirkenes till Bergen. Under resan besöks hela 34 hamnar och ni ser bland mycket annat Nordkap, Trollfjorden, Lofoten och den undersköna Helgelandskusten. Läs mer på Hurtigrutens hemsida.

Mer läsning: Är du intresserad av en sommarsemester i Norge och vill läsa mer om alla de fantastiska aktiviteter landet erbjuder? Läs mer på Visit Norways hemsida.