Läs mer om Norges alla spännande destinationer på Visitnorways hemsida.

Den 1 maj 1960 sker det otänkbara när piloten Gary Powers och hans plan skjuts ner över Sverdlovsk. Plötsligt blir en hel värld medvetna om Norge och den lilla staden Bodö.

Det blir en väldigt jobbig situation och känslig affär då hela världen nu vet att amerikanarna använder Bodö som bas. Ryssarna agerade kraftfullt med att hota om att utplåna alla Norges flygplatser med kärnvapen.

Den norska staden har blivit en symbol för den otäcka spänning som fanns under kalla kriget och det hela får inte ett ordentligt avslut förrän Berlinmuren faller 1989.

Idag är vackra Bodö ett populärt turistmål för de som vill känna närvaro av historiska milstolpar. Just i år är platsen extra aktuell då det är 70 år sedan Norge och resten av världen firade krigets avslut. I dag flyger dessutom SAS raka vägen till Bodö från Stockholm så i sommar har det aldrig varit enklare att hamna mitt i ett historiskt ögonblick.

På Norska Luftfartsmuseet i Bodö kan man se ett likadant flygplan som blev nedskjutet 1960. Med sina 10 000 kvadratmeter erbjuder museet en ordentlig bredd i sina utställningar med timmar av vandring bland civila och militära strukturer. Här återupplever besökare också historien om bröderna Wright och Leonardo da Vinci. Information om andra aktiviteter och upplevelser i fantastiska Norge hittar du på länken nedan.

På Nord Norges hemsida finns information om andra spännande platser i området.

Boendetips i Bodø:

Thon Hotels: finns på 66 platser i Norge. Ett perfekt sätt att kombinera en aktiv semester med en avslappnande hotellupplevelse. På Thon Hotels hemsida hittar man aktuella priser där bland annat Thon Hotel Nordlys finns att boka från 796 kronor per natt för två vuxna.